psychologie

psychologie
Cognitieve gedragstherapie
Cliëntgerichte gesprekstherapie
Wandeltherapie

Cognitieve gedragstherapie

Cognitieve gedragstherapie is een benadering die benadrukt dat onze emoties, denkprocessen en acties het resultaat zijn van aangeleerd gedrag. Deze therapie richt zich vooral op het herkennen van gedachtepatronen bij bepaalde emoties of uitdagingen. Het hoofddoel van cognitieve gedragstherapie is het transformeren van negatieve denkbeelden naar een meer positieve of neutrale instelling.

Acceptance en commitment therapie, daarentegen, is een specifieke tak van gedragstherapie. Hierbij wordt de nadruk gelegd op het leren maken van keuzes over hoe men reageert op verschillende sensaties en ervaringen. Het belangrijkste uitgangspunt hierbij is het niet veroordelen van eigen gedachten en emoties.

Cliëntgerichte gesprekstherapie

Cliëntgerichte gesprekstherapie is een therapeutische benadering waarbij de focus ligt op de wensen en behoeften van de cliënt. Binnen deze therapie bepaalt de cliënt de richting van de behandeling. In plaats van directe oplossingen aan te bieden, neemt de psycholoog binnen cliëntgerichte gesprekstherapie vooral een luisterende, samenvattende en verklarende rol aan. Het doel is om de cliënt te ondersteunen en te begeleiden op een manier die het meest past bij hun individuele behoeften.

Wandeltherapie

Wandeltherapie is een unieke benadering die, in overleg, kan worden geïntegreerd met bovenstaande therapievormen. Door te kiezen voor wandeltherapie wordt het voeren van een-op-een-gesprekken vaak vergemakkelijkt. Daarnaast biedt het bewegen in de natuurlijke omgeving voordelen zoals het verminderen van stress en angst.

afbeelding